2014. március 22., szombat

Rövid képes beszámoló a lampedusai-szicíliai útról



Tegnap este érkeztünk haza az idei mediterrán látonya-túráról, amelynek fő célja Lampedusa szigetének felkeresése és az ottani látonya (Elatine) megkeresése volt. A növényt - Elatine macropoda néven – Lojacono (1885: 105.) közölte először a szigetről In tutte le pozzanghere sugli incavi del calcare in tutta Lampedusa copiosissimaazaz „mészkő mélyedések pocsolyáiban, egész Lampedusán, bőségesen”. Sommier (1908: 76.) a növényt Elatine hydropiper var. gussonei néven írta le. Sommier és Caruana Gatto (1915: 105–106.) Málta és Gozo szigetén is megtalálták. A taxont önálló faji rangra Brullo et al. (1988: 45.) emelték. Két éve Szicília szigetén is megtaláltuk (Molnár V. et al. 2014), Málta és Gozó szigetén elterjedését Kalinka et al. (2014) foglalták össze.

Lampedusa szigetén tudomásunk szerint utoljára 22 éve gyűjtöttékBrullo & Poelt


 Múlt héten szerdán érkeztünk meg és a keresést a sziget északi partvidékén kezdtük. A mészkő alapkőzeten vízszintes, lapos felszínein számos alkalmasnak tűnő mélyedést találtunk, de a növényt sajnos nem és jellegzetes iszaplakó kísérőnövényeit (Lythrum spp., Crassula vailantii) is csak szórványosan.

 

Közben kiderült, hogy a viharos időjárás miatt az eredetileg tervezett 1-2 nap helyett legalább 4-et a szigeten kell töltsünk, mert a komp nem indul vissza Szicíliába. Tulajdonképpen ennek köszönhettük, hogy a sziget déli partvidékéhez közel megtaláltuk a növényt csütörtök délután.

 A fajt (a légifotón piros négyzettel jelzett) viszonylag szűk területen találtuk meg összesen 11 sziklamélyedésben

Nagy volt az öröm... (A résztvevők: jobbról balra: Lukács Balázs András, Bajka Endre, Takács Attila, Nagy Timea, Horváth Orsolya, Sonkoly Judit, E. Vojtkó Anna és jómagam)

Összesen sok száz pocsolyát vizsgáltunk meg és mindössze 11 lithothelmában (sziklamélyedésben található kisméretű időszakos víztérben) bukkantunk rá. 
 
 Levelei az eddig ismertektől némileg eltérő alakúak. Virágzó példányt még sehol sem találtunk, de az elevenen elhozott példányok jól vannak és reméljük a laborban hamarosan kivirágoznak és magot érlelnek.
 
Szeretetre méltó növény (Planta amabile), amit ennek a sziklamélyedésnek az alakja is jelez

Lampedusa szigetéről három jellegzetes növényt szeretnék még bemutatni.

 
A Caralluma europaea Gussone (Syn.: Apteranthes europaea (Guss.) Plowes) nevű ’dögkaktusz’ (azaz bűzös virágaival döglegyeket magához vonzó szukkulens selyemkóróféle) igazi ritkaság, Észak-Afrika, az Ibériai-félsziget és Lampedusa félsivatagos termőhelyein fordul elő. 

 Bőven találtuk az látonyás medencék szomszédságában is.

A Periploca laevigata subsp. angustifolia nevű látványos cserjetermetű fajjal is szép számmal találkoztunk, erről jó összefoglaló cikk olvasható itt.




 



Lampedusán mindössze egyetlen orchideafajt találtunk. Az Ophrys speculum töveire mindössze néhány helyen bukkantunk.


 A termőhely látszólag igen alkalmas több más orchideának is, de az alapos keresés ellenére mást nem találtunk...

A mindössze 9 km hosszúságú és 20 négyzetkilométeres sziget ’fogságából’ vasárnap szabadultunk ki. A tenger ekkor már csendesebb volt, de a komp még így is igencsak hánykolódott (nemkülönben utasainak egy része).

Szicíliában a két évvel korábban már megtalált két Elatine gussonei lelőhelyet kerestük fel és itt nagy számban és szép állapotban találtuk növényünket.  















 Készül a fénykép...

Az Elatine gyakran Callitriche-vel osztozik a medencén

 Meghökkentő látvány a mészkősziklán virágzó egyéves füzények (Lythrum sp.) tömege

 Ispica városa mellett különösen gazdag lelőhelyet találtunk

 Sajnos a mediterrán országokban megszokott igénytelenség itt is érzékelhető: itt éppen egy raklap rohad szét egy látonyás pond-ban..., mellette kidobott vaságy (ezen aludt Viktor két éve...)

 A látonya a pondok iniciális vegetációját alkotja, de utána más fajok is megtelepszenek, például a Plantago lagopus

 A lelőhelyek megközelítése néha nem is volt olyan egyszerű...

Orsi végre terepen is találkozott a laborban régóta dédelgetett növénykékkel...

 A látonyás termőhelyek jellegzetes kísérőnövényei Szicílián a törpepálma (Chamaerops humilis) és a fatermetű kutyatej (Euphorbia dendroides)


Fiatal látonyás pond (balra) és felette feltöltöttebb medence sok Lythrum-mal és
Trifolium resupinatum-mal

Vizsgáltuk a látonyás lithotelmák néhány fizikai jellemzőjét a két szigeten  és ezeket az eredményeket mutatja be az alábbi táblázat.

A Lampedusa (n=11) és Szicília (n=59) szigetén talált látonyás lithothelmák
néhány  jellemzője


Átlagos mélység (cm)
Terület (dm2)
Térfogat (liter)
Átlag ± Szórás
9,0 ± 3,4
6,0  ± 8,0
55,7  ± 88,9
Min – max
3,6 – 21,4
0,4 – 425,0
0,3 – 595,0

A beszámoló végén pedig következzen néhány egyéb növény- és hangulatkép:


az agrigentoi Concordia templom éjjel – az ókori görög Akragasz város egyik romja

Dactylorhiza romana az Etnáról

 Romulaea-faj az Etnáról

 Anacamptis collina Kalábriából

 a Himnatoglossum robertianum Kalabriában is elsősorban utak mellett látható

 Ruppia maritima Szicília déli partvidékéről (Pozzalo)

Végül a túra egyik kedvenc dalával köszönök el az Olvasóktól!


Idézett irodalom
Brullo S, Lanfranco E, Pavone P & Ronsisvalle G. 1988. Taxonomical notes on the endemic flora of Malta. G Bot Ital 122: 45.
Lojacono PM. 1885. Una escursione botanica in Lampedusa. Il Naturalista Siciliano 4: 92–96, 105–109, 133–139.
Kalinka, A., Mifsud, S., Popiela, A., & Achrem, M. 2014. Chromosome number of Elatine gussonei (Sommier) Brullo (Elatinaceae) and its distribution on the Maltese islands. Acta Botanica Croatica 73: 12–18.
Molnár V. A., Popiela A. & Lukács B.A. 2014. Elatine gussonei (Sommier) Brullo et al. (Elatinaceae) in Sicily. – Plant Biosystems DOI:10.1080/11263504.2013.788099
Sommier S. 1908. Le isole Pelagie, Lampedusa, Linosa, Lampione e la loro flora con un elenco completo delle piante di Pantelleria. Firenze: Pellas 345 pp.
Sommier S, Caruana Gatto A. 1915. Flora melitensis nova. Firenze: Pellas viii + 502 pp.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése