2014. április 29., kedd

Előadás a Science Café-ban

Az orchideákról, a virágos növények fajokban leggazdagabb családjáról szóló előadással folytatódik a Science Café, a Debreceni Egyetem tudományos sorozata.

A sorozat következő állomásaként „A növényvilág csúcstartói: a lenyűgöző orchideák“ címmel tartok előadást, holnap 2014. április 30-án, szerdán 15 órakor. A helyszín: Fórum Bevásárlóközpont, Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)



Az orchideák (vagy magyar nevükön kosborfélék) népszerűségét, közismertségét a több mint 15 millió találat jelzi a világhálón. Az orchidea szó hallatán a legtöbb ember egzotikus, különleges virágokra gondol, pedig fajaik szinte az egész földkerekségen megtalálhatók – így hazánkban is. Számtalan fajukat termesztik dísznövénynek, vágott virágnak, de közéjük tartozik a közismert vanília is, amelynek apró magjai jelentik az aromás fűszert. Lenyűgözik a kertészeket és természetfotósokat. Különleges, kutatókat inspiráló természetüket talán mindenki másénál hívebben fejezik ki Charles Darwin posztumusz önéletrajzában megjelent szavai: ‚Egész életemben semmi más nem érdekelt jobban, mint az orchideák’. Virágaik megdöbbentően sokfélék, felépítésük a megporzás biztonságát növelő, sokoldalú fejlődés eredménye. Fajaik többsége nem nyújt ellenszolgáltatást a megporzóknak, hanem változatos módokon megtéveszti, becsapja őket. Magjaik a legkisebbek közé tartoznak a növényvilágban és kicsírázásukhoz különböző gombafajok közreműködését igénylik. Mindezek a tényezők fontos evolúciós következményekkel járnak, amelynek eredményeként az orchideák a virágos növények fajokban leggazdagabb családját alkotják. Az előadás közérthetően és látványosan igyekszik bemutatni a családot.

1 megjegyzés:

  1. De pazar előadása volt az Alföld TV-ben 2014. 08.. 22-én !
    aláírás: Lisztesné Kiss Tünde Debrecen

    VálaszTörlés