2014. június 10., kedd

A Kárpát-medence növényritkaságai: turkesztáni hagyma








A hagymára általában mint orrfacsaró szagú konyhakerti növényre gondolunk, valójában igen fajgazdag és változatos növénynemzetség. Jellemzőjük az álernyővirágzat és a jellegzetes szagú, kéntartalmú hagymaolaj. Több mint 500 fajuk ismert, közöttük több, igen régóta termesztett haszonnövény is van. A fokhagymát és a vöröshagymát már az ókori Kínában, Egyiptomban, Görögországban is termesztették. Több hagymafaj vad ősei ismeretlenek, valószínűleg olyan régen termesztik őket, hogy azóta a természetből kipusztultak.
Valamennyi fajuk évelő. Magyar nevük ősrégi, finnugor eredetű szó. Vadon élő képviselőik Dél-Amerika, Ausztrália és az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen megtalálhatók. A Kárpát-medencében mintegy húsz fajuk őshonos. A síkságoktól a magashegységekig elterjedtek, legtöbb fajuk Közép-Ázsiában füves pusztáin él, innen „származott el” a turkesztáni hagyma (Allium obliquum L.)  is. 









Wolff Gábor

Erre a ritka fajra Wolff (Farkas) Gábor tordai gyógyszerész, az Erdélyi Mezőség éles szemű füvésze 1857-ben akadt rá, mikor kirándulást tett a Tordai-hasadékba. Ekkor figyelt fel arra a „fokhagymá”–ra, melyet a hasadékon áttörő Hesdát-patak vizével hajtott malom tulajdonosa és családja szívesen fogyasztott. A molnár mutatta meg Wolffnak, hogy ez a hagyma a Tordai-hasadék meredek oldalain vadon nő. 
 
 Hogy történhetett a hagyma megtalálása? (Kóra Judit karikatúrája)

Wolff begyűjtötte és elküldte a neves botanikus Janka Viktornak, aki azt a számára hozzáférhető szakirodalom segítségével az akkoriban csak Közép-Ázsiából ismert Allium obliquum nevű fajjal azonosította, melynek legközelebbi ismert lelőhelyei mintegy 2500 kilométerre keletre találhatóak. A hagyma itteni felfedezése tudományos körökben igen nagy feltűnést keltett, sokáig úgy tűnt Európában kizárólag Torda mellett fordul elő. Az utóbbi időben kiderült, hogy Oroszország európai részén, Baskíriában is tenyészik. (Kevéssé köztudott, hogy a tordai hagyma megtalálójának eredeti neve Farkas volt, szintén gyógyszerész édesapját „keresztelte el” a németajkú lakosság Wolff-nak.)

 

A Tordai–hasadék sziklapárkányainak szárazságtűrő növényzetében viszonylag nagy számban él, de lelőhelyei a meredek sziklafalakon alig megközelíthetők. Halványsárga virágai gömbös virágzatba tömörülnek, júniusban nyílnak. A porzók a virágokból kiállnak. A hajtás kékesen hamvas bevonatú, a szár sűrűn leveles, a levelek 1–3 centiméter szélesek.
A turkesztáni hagyma a sztyeppnövényzet egyik legkülönlegesebb, nyugatra szakadt tagja Európában. Lelőhelye védelem alatt áll és kedvelt kirándulóhely. Fennmaradását életveszélyes megközelíthetősége miatt egyelőre a nagy túristaforgalom sem fenyegeti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése