2014. június 30., hétfő

Törökországi útibeszámoló VIII. Veszélyeztető tényezők



A temetők felmérése során igyekeztünk feljegyezni azokat a tényezőket, amelyek az őshonos flóra fajaira veszélyt jelenthetnek:

Veszélyeztető tényező
Esetek száma
Idegenhonos növényfaj inváziója
34
Fűnyírózás, szegélynyírás
18
Fakivágás
15
Cserjeirtás
12
Vegyszeres gyomirtás
11
Földmunka, útépítés
8
Salep-gyűjtés
8
Legeltetés
6

A legtöbb esetben valamely behurcolt/kultivált növényfaj invázióját tapasztaltuk, legtöbbször (22 temetőben) a sírokra ültetett kék nőszirom (Iris germanica) ’szabadult el’ és alkotott kiterjedt sarjtelepeket. Ugyanakkor tapasztalataink szerint ez a faj nem jelent komoly veszélyt az orchideákra, több fajukat is találtuk a nőszirom telepei között. Hasonlóan kevéssé jelentős a Tradescantia (2), Aizoiaceae (2), Phytolacca (1) fajok kártétele és a bálványfa (Ailanthus altissima) egyszeri megjelenése. Sokkal aggasztóbb a fehér akác (Robinia pseudacacia) vitalitása és erőteljes sarjadása (7 temető esetében).

A temetők ’új típusú’ használatának jellegzetességei a ’damilos szegélynyíróval’ történő barbár fűnyírás terjedése, az őshonos (és nem örökzöld) fa- és cserjefajok kivágása, a herbicidek használata és az olyan jelentős építkezések terjedése amelyek jelentős beavatkozással járnak (dózerolás, új utak, ravatalozók építése stb.).
Nagy földmunkagépekkel végzett rombolás Bozağaç (Mersin) temetőjében, ahol pár tíz méterre a temetőn kívül a rendkívül ritka Ophrys isaura egyetlen példányát találtuk

A 'fűnyírózás' ellen néha csak a cserjék és fák alatt találnak menedéket az orchideák


Gyomirtóval leperzselt növényzetű temető

A temetőkben napjainkban gyakran kiirtják az őshonos fafajokat és cserjéket, amelyeket többnyire a helyszínen elégetnek és helyükre örökzöld fafajokat (főleg ciprust) telepítenek

A sírokra ültetett kék nőszirom elég gyakran válik invazívvá, de eddigi tapasztalataink szerint az orchideákat nem fenyegeti

Összesen 8 temetőben tapasztaltuk orchideagumók gyűjtését, Muğla (3) valamint Antalya, Ordu, Samsun, Kastamonu és Bolu tartományokban (1–1 esetben). Egy temetőben 1–3 faj gyűjtését tapasztaltuk, összesen 9 faj esetében tapasztaltuk tövek kiásását.

Salep céljára gyűjtött fajok
Temetők száma
Anacamptis fragrans
1
Anacamptis pyramidalis
1
Anacamptis syriaca
1
Himantoglossum jankae
3
Himantoglossum caprinum
1
Himantoglossum comperianum
1
Himantoglossum robertianum
2
Ophrys minoa
1
Ophrys speculum
1


A feltűnő sallangvirágok gyakori áldozatai a gumógyűjtőknek

Himantoglossum caprinum

Himantoglossum jankae (Nagy Timea felvétele)

 Kiásott Anacamptis pyramidalis-ok

Pár száz méterre a kiásott Anacamptis-októl itt salep-et  kínálnak eladásra (Nagy Timea felvétele)

 A temetőkön kívül több más faj esetében is tapasztaltuk gumók gyűjtését:

   Anacamptis morio

Anacamptis coriophora

A kiásott példányok leánygumóját leszedik, az anyagumót pedig a tövön hagyják. 
 
 Az anyagumóban tárolt tartalék tápanyag néha lehetővé teszi a példány kivirágzását, sőt akár termésérlelését is (Löki Viktor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése