2014. szeptember 4., csütörtök

Magyarország növényritkaságai: kasika-káka




A törpekákás iszapnövényzet jellegzetes apró termetű palkaféléi közé tartozik a kasika-káka is. Sűrű csomókban növő, rendszerint 2–10 cm magas (ritkán kicsit nagyobbra növő), cérnavékony szárú palkaféle. Általában egyéves. Serteszerű levele lapos vagy félhengeres. A hajtás csúcsán található, legfeljebb 2 cm hosszú, a szár folytatásának látszó murváskodó levél túlnövi a virágzatot, melyben 1–4 apró, ülő, 2–4 mm hosszú füzérkét találunk. A füzérkék 10–40 virágúak, a porzók száma virágonként rendszerint 2, a bibéké 3. Nálunk júniustól októberig virágzik. A termés háromélű, barna színű, kb. 1 mm hosszú. A kasika-káka (Isolepis setacea R. Br.) rokonságának taxonómiai helyzete meglehetősen vitatott. A mintegy 250 fajt számláló, tágabb értelemben vett káka (Scirpus) nemzetségből több genus-t leválasztottak, közöttük a 4 apró termetű, egyéves fajt magába foglaló Isolepis-t is. Ezzel összefüggésben a faj nevezéktana is meglehetősen kacifántos, nem ritkán Schoenoplectus setaceus vagy Scirpus setaceus néven is említik.


Eurázsián kívül Afrikából és Ausztráliából ismert, de mindenütt elég ritka. Mészkerülő faj. Károlyi Árpád (1907–1972) olajbányász, autodidakta botanikus, a Délnyugat–Dunántúl flórájának jelentős kutatója Dél–Zalában a nedves homok első megtelepedői között említi. Leginkább patak és folyópartok durvább szemcseméretű hordalékán, vizesárkok szélén, földutak nedves keréknyomaiban, legelőkön, magassásosokban, mindig nedves, csupasz talajfelszínen láthatjuk.
Magyarország nyugati felében szórványos előfordulású, Sopron és Kőszeg mellett, a Kisalföldön, a Duna mentén, a Bakonyalján és Mezőföldön került elő. Egyetlen herbáriumi példány utal Hódmezővásárhely melletti előfordulására. Egy itteni rizsföldön valószínűleg átmenetileg telepedett meg. A Kárpát-medencében ezen kívül, Pozsony környékén, a Detrekőcsütörtöki- valamint a Szászhermányi-lápon, Háromszék megyében a Rétyi Nyíren és a Feketeügy partján, a Barcaságban és a Fogarasföldön él. A faj ritkaságát mutatja, hogy Waisbecker Antal (1835–1916) a Kőszegi–hegység környéke flórájának a sásfélékért is lelkesedő flórakutatója – több éves sikertelen keresés után – önálló közleményben számolt be néhány példányának megtalálásáról a kőszegi Gyöngyös-patak partján. A Mediterráneumban jóval gyakoribb, a tengerparti mocsarak nedves iszapfelszínein helyenként tömeges és ott már áprilisban láthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése