2014. szeptember 3., szerda

Mediterrán orchidea kalauz: Gymnadenia frivaldii



Tudományos név: Gymnadenia frivaldii Hampe ex Griesebach
Synonyma: Pseudorchis frivaldii (Hampe ex Griesebach) P.F. Hunt, Leucorchis frivaldii (Hampe ex Griesebach) Schlechter
Magyar név: Frivaldi-bibircsvirág.                                   
Elterjedés: A Balkán-félsziget északi részének hegyvidékein (Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Makedóniában, Montenegróban) előforduló bennszülött faj..
Hegyvidéki lápokon, vízszivárgásos, üde, napfényes helyeken fordul elő. A rózsaszínes vagy krémszínű mézajak osztatlan vagy gyengén háromkaréjú, 3,5–4 mm hosszú és ugyanilyen széles. 
Virágzási idő: Június – július.
 
Etimológia: Fajneve a neves Balkán-kutató, frivaldi Frivaldszky Imre (1799–1870) emlékét őrzi, aki a  Balkán kutatásának fontosságát az elsők között ismerte fel. Eleinte a növénytannal foglalkozott, de később mint leíró zoológus szerzett hírnevet magának. Elsősorban a rovarokat és a csigákat tanulmányozta,  közülük számos új fajt írt le. A Magyar Tudományos Akadémiának több ízben javasolta, hogy a honi természettudomány fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos gyűjteményi anyag létrehozását a kikutatatlan „Balkány”-ra küldendő gyűjtőutakról származó gazdag csereanyaggal alapozza meg. Mivel javaslatai süket fülekre találtak saját költségén szervezett 1835 és 1845 között négy expedíciót, melyek a hallatlan nehézségek közepette, igen komoly áldozatok árán nagyon eredményes munkát végeztek. 


Frivaldszky Imre (1799–1870)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése