2015. május 11., hétfő

Csajkók, kosborok és társaik



Az elmúlt két napban ismét Észak-Magyarországon (a Heves-Borsodi-dombvidéktől a Cserehátig) vizsgáltuk a temetők élővilágát (ezúttal Süveges Kristóf kísért el). Azt már eddig is tudtuk, hogy ezek az ember által fenntartott, erősen befolyásolt élőhelyek számos féltett növényritkaságnak (például orchideáknak és sztyeppnövényeknek) adnak otthont. Sajátos látásmódunkból adódóan azonban eddig alig figyeltünk fel a gerinctelen állatokra. Három nappal ezelőtt viszont volt szerencsém meghallgatni Sramkó Gábor és Fülöp Attila vetitett képes élménybeszámolóját ukrajnai kutatóútjukról, melynek során többek között a nagyfejű csajkó (Lethrus apterus) nevű bogárfaj élőhelyigényéről, viselkedéséről is beszámoltak. Ez a ganéjtúrók közé tartozó bogár kétszülős utódgondozása miatt áll a viselkedésökológusok érdeklődésének homlokterében, és ezzel a fajjal behatóan foglalkozik az MTA-DE Lendület Viselkedésökológiai Kutatócsoport.

Ezek után nagy meglepetésünkre és örömünkre egy heves-borsodi dombvidéki temetőben nagy tömegben találtuk ezt a hazánkban védett (egyedenként 10.000 Ft természetvédelmi értékű) rovarfajt.
 
Sírhantban fészkelő csajkó
 
Nemcsak jellegzetes járatait, hanem egymástól jelentősen eltérő megjelenésű hímjeit és nőstényeit is megfigyeltük
 
A hímek tekintélyes fegyverzettel rendelkeznek...
A faj hazai elterjedéséről az érdeklődők részletesen itt olvashatnak.

Alig pár perccel azután, hogy az első csajkókat megpillantottuk két nyuszt (Martes martes) ugrándozott gondtalanul egymás nyomában...

Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy a temetők nem csak a növények, hanem az állatok számára is fontos menedéket, élőhelyet jelenthetnek.

No és vissza a kosborokhoz...

Több új helyen találtuk a tarka pettyeskosbort (Neotinea tridentata), de a legszebb állományra Szirmai Orsolya hivta fel a figyelmünket, amiért ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket

Szinte mindenütt intenzíven nyírják a füvet a temetőkben. Néhol azonban üdítő kivételként körbenyírják a kosborokat. Köszönet!
Most először, de nem egy helyen észleltük a nagy pacsirtafüvet (Polyagala major) temetőkben
Két helyen bukkantunk a hazánkban fokozottan védett magyar nősziromra (Iris aphylla subsp. hungarica). Élmény volt!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése