2015. június 7., vasárnap

Fekete István a kakukkfűről és a temetőről



Amint arról itt a blogban is többször beszámoltam, igyekszünk kutatni a kárpát-medencei, a balkáni és a kis-ázsiai temetők növényvilágát. Ennek kapcsán született ez a bejegyzés.
Tanítványaimnak tréfásan szoktam mondani, hogy ha valamit Darwin, Bödőcs Tibor és Széchenyi Zsigmond nem írt meg, akkor Fekete Istvánnál keressék…


Nos, Fekete István talán legismertebb regényében, a Tüskevárban Ladó Gyula Lajos (azaz Tutajos) és mestere, az idős Matula Gergely (azaz Matula bácsi) egy alkalommal a regény címét is adó Tüskevár nevű helyre rándulnak ki. Tutajos itt tudta meg, hogy ez a környező mocsárvilágból kiemelkedő hely sokszor adott menedéket a környék lakosságának:
“azt mondta az esperes úr … abban a kutya török világban, ha baj volt, csak szedte a cókmókot a falu, aztán ide hurcolkodott, és ha valaki meghalt, nem is lehetett máshol eltemetni, mert víz volt körös-körül.”

Ezután nemsokára Gyula jellegzetes illatra figyelt fel:

“– Minek van olyan jó szaga? – szimatolt Gyula.
– Kakukkfű – hajolt le az öreg –, ez az … a temető is tele van vele. Szereti a temetőt. Talán ezért van itt is…”

Fekete István számos írásában megemlékezett “kicsiny, falusi” temetőkről és ezek kapcsán gyakran említette a kakukkfüvet, például a Ballagó idő című regényében is (“a temetők kakukkfű illatát”).

Mi a megfigyelés biológiai háttere?

A kakukkfüvek bonyolult rendszertanú, de annál jellegzetesebb nemzetségének (Thymus) fajai alacsony növésű, kúszó szárú félcserjék, amelyeket a kertészek ‘talajtakarásra’ ajánlanak. Nem véletlenül, a kakukkfüvek hatékonyan kolonizálják a termőhelyeiken képződő friss talajfelszíneket, például hangyabolyokat, vakondtúrásokat vagy éppen sírhantokat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése