2015. július 12., vasárnap

A korfui brit temető "lakói"



A Görögországhoz tartozó Korfu szigetén szép számú brit közösség élt és él, a ködös Albion-ból ugyanis szívesen költöznek britek napfényesebb tájakra. (Lásd még: Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták című könyvét és az annak alapján készült filmet.)
Korfu emellett még egy dologról nevezetes legalábbis az ‘orchidióták’ körében: a fővárosban (görögül: Kerkira) található a legfajgazdagabb ismert orchideás temető a korfui brit temető (British Cemetery). Az utóbbi harminc évben számtalan orchideakedvelő kereste fel ezt a temetőt és ennek köszönhetően kosboféléi nagyon jól ismertek. Eddig a következő 42 faj előfordulása vált ismertté: Anacamptis collina, Anacamptis fragrans, Anacamptis laxiflora, Anacamptis morio, Anacamptis papilionacea, Anacamptis pyramidalis, Himantoglossum robertianum, Cephalanthera longifolia, Dactylorhiza romana, Epipactis helleborine, Limodorum abortivum, Neotinea Iactea, Neotinea maculata, Neotinea tridentata, Neotinea ustulata , Ophrys apifera, Ophrys  bertolonii , Ophrys bombyliflora, Ophrys ferrum-equinum , Ophrys gottfriediana , Ophrys fusca s.l., Ophrys lutea, Ophrys reinholdii, Ophrys oestrifera, Ophrys sicula, Ophrys aesculapii, Ophrys  helenae, Ophrys spruneri, Ophrys tenthredinifera, Ophrys  attica , Orchis anthropophora, Orcbis italica , Orchis provincialis, Orchis pauciflora, Orchis quadripunctata, Orchis simia, Platanthera bifolia, Serapias cordigea, Serapias lingua, Serapias neglecta, Serapias parviflora, Serapias vomeracea, Spiranthes spiralis.
Az idei albániai utunkon tettünk egy kis kitérőt és meglátogattuk ezt a legendás temetőt. Bár az orchideák legnagyobb része már elvirágzott, de nagy élmény volt a látogatás és különösen a találkozás George Psaila-val. 

 Mr. Psaila máltai származású brit állampolgár, aki 1927-ben született a korfui brit temető (British Cemetery) gondnokának fiaként, a temetőben található házban. Édesapja halála után ő lett a gondnok 1944-ben és ezt a feladatot azóta is ellátja. Természetesen kiemelt figyelmet szentel az orchideáknak, sőt egy könyvet (Foreigner’s Garden) is kiadott róluk, amelynek egy példányával is megajándékozott...
 

Mr. Psaila a kerkirai temetőben született, itt élte le az egész életét is itt is fog nyugodni – vidáman mutatja ’George’ feliratú sírkövét (forrás)

Néhány kép a temetőből:

Termést érlelő Himantoglossum robertianum-ok

Ophrys oestrifera

Ophrys ferrum-equinum

 Görög teknős

A temető egyébként nem csak orchideakedvelőknek ajánlható úticélként, hanem mindenkinek aki örömét leli a szép parkokban, növényekben, szobrokban. További olvasnivaló itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése